Κλιματιστικα και Πως να επιλέξετε το καταλληλότερο
Κλιματιστικα εμπιστευτικό.
Από τη χρυσή δεκαετία του 80’ και μετά, τα κλιματιστικα ή αλλιώς aircondition, μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και ήρθαν για να μείνουν.
Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα κλιματιστικα στην καθημερινότητα του Έλληνα, έγιναν εφάμιλλα με την ψυξη και την θερμανση και κάθε σπίτι που σεβόταν τον εαυτό του είχε τουλάχιστον ένα στην κατοχή του. Μετά η χρήση τους επεκτάθηκε σε παραπάνω από ένα δωμάτια του σπιτιού.Όχι άδικα, αφού τα κλιματιστικα αποτελούσαν πλέον τον νούμερο ένα παράγοντα για την εύρυθμη διανομή και σταθερότητα της θερμοκρασίας του οικήματος.
Καλά όλα αυτά.
Μέχρι και σήμερα όμως, αν ρωτήσεις τους περισσότερους, δεν ξέρουν τι ακριβώς κάνουν τα κλιματιστικα και πώς λειτουργούν.
Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε την ακριβή τους λειτουργία και πώς να επιλέξετε το καταλληλότερο κλιματιστικο, έτσι ώστε να έχετε την μέγιστη απόδοση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται.Επίσης θα σας βοηθήσουμε έτσι ώστε η αγορα κλιματιστικου που τελικά θα κάνετε, όχι μόνο να εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και κατ’ επέκταση να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Λίγες Ιστορικές Αναφορές
Δεν γίνεται να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον κόσμο των κλιματιστικών, χωρίς να αναφερθούμε στην ιστορία που κουβαλούν τα κλιματιστικα. Δεν φαντάζομαι να νομίζατε ότι είναι προνόμιο του σύγχρονου ανθρώπου.Ανέκαθεν οι άνθρωποι είχαν την ανάγκη να ελέγχουν την θερμοκρασία προς όφελός τους. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές πάντα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι ανά τους αιώνες να ψάχνουν τρόπους για να δροσιστούν ή να ζεσταθούν, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Η πορεία που έχουν τα κλιματιστικα, ξεκινάει πολύ πιο παλιά από ότι φαντάζεστε. Τον 2ο αιώνα μ.Χ., ο Κινέζος εφευρέτης Ντινγκ Χουάν στην προσπάθεια του να αποδείξει την αξία του και να εντυπωσιάσει του ομότιτλους του, εφηύρε τον πρόγονο από τα κλιματιστικα, ο οποίος δεν ήταν άλλος από έναν απαρχαιωμένο, περιστρεφόμενο ανεμιστήρα με επτά τροχούς που, φυσικά, κινούταν με τα χέρια.
Λίγους αιώνες αργότερα, ο Βρετανός εφευρέτης Μάικλ Φαραντέι, ανακάλυψε ότι όταν η συμπιεσμένη και υγροποιημένη αμμωνία εξατμίζεται, ο αέρας ψύχεται. Τα κλιματιστικα πλέον ήταν ήδη στο σχέδιο.
Βέβαια, τα κλιματιστικα, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα ήρθαν πολύ αργότερα και μετά από αλλεπάλληλες χημικές δοκιμές. Και κάπως έτσι έως το 1930 αρκετά κτίρια στις Η.Π.Α. ήταν ήδη εξοπλισμένα με μονάδες κλιματισμού. Όσο για τον όρο “κλιματισμος”, εισήχθη στην παγκόσμια κοινότητα από τον Στιούαρτ Κρέιμερ.
Κλιματιστικα: “Αυτός ο άγνωστος”
Πάμε όμως τώρα να δούμε με απλά λόγια, πώς λειτουργεί αυτό το μαγικό μηχάνημα που λέγεται κλιματιστικο.
Καταρχάς να αναφέρουμε ότι τα κλιματιστικα, αποτελούνται από την εξωτερική και την εσωτερική μονάδα. Υπάρχει λόγος για αυτό και τον εξηγούμε ευθύς αμέσως.
Τα κλιματιστικα περισυλλέγουν τον θερμό αέρα που βρίσκεται στον κλιματιζόμενο χώρο και με την βοήθεια του ψυκτικού υγρού (ή αλλιώς φρέον), το οποίο συμπιέζεται στον συμπιεστή της εξωτερικής μονάδας και αφού συμπυκνωθεί και υγροποιηθεί, επιστρέφει στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικου, αεροποιημένο πλέον και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Ο ζεστός αέρας του χώρου που τραβάει το κλιματιστικο, κρυώνει μέσω του εναλλάκτη (μέσα στον οποίο κυκλοφορεί το φρεον), και ξαναβγαίνει δροσίζοντας τον χώρο.
Σε ελεύθερη μετάφραση τα κλιματιστικα, χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία της ατμόσφαιρας και τα μετατρέπουν κατά βούληση βρισκόμενα πάντα σε έναν αέναο κύκλο επιλεκτικής θερμοκρασίας.
Κλιματιστικα Inverter
Ακούμε συνέχεια τον όρο κλιματιστικο inverter.Τι ακριβώς όμως είναι αυτό και ποια η διαφορά του από τα υπόλοιπα;
Αυτό το κλιματιστικό, χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη τεχνολογία inverter η οποία ουσιαστικά καθορίζει την ελεγχόμενη λειτουργία του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία και να διατηρείται σε επιθυμητά επίπεδα.
Στα κλιματιστικα inverter, ένας επεξεργαστής αξιολογεί την εξωτερική & εσωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει την ταχύτητα του συμπιεστή αντιστοίχως μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος που παράγει ρεύμα κατάλληλης συχνότητας. Με αυτό τον τρόπο το κλιματιστικό εξασφαλίζει την σταθερότητα της θερμοκρασίας στον χώρο μας και αποφεύγει την συχνή παύση και εκκίνηση της λειτουργίας του με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία κυμαίνεται βάση στατιστικών γύρω στο 25% με 30%. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούνται πώς έχουν υψηλή ενεργειακη κλαση, καθώς έχουν εξαιρετική απόδοση, σε σχέση με τα απλά, λιγότερες βλάβες και φυσικά μικρότερο κόστος λειτουργίας. Ανήκουν στα αθορυβα κλιματιστικα, και η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον, είναι ελάχιστη.Μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα απλά, αλλά λόγω του ότι τυγχάνουν χαμηλότερης κατανάλωσης από τα απλά κλιματιστικά, η απόσβεση είναι σίγουρη, καθώς μειώνουν αισθητά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Διάφοροι τύποι κλιματιστικών
Υπάρχουν διάφορες μορφές κλιματιστικών και σίγουρα δεν είναι μόνο το γνωστό μικρό που έχουμε στο σαλόνι μας ή σε άλλους χώρους του σπιτιού. Τα κλιματιστικα με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν και προσαρμόστηκαν τεχνολογικά και αισθητικά στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Πάμε να δούμε μερικούς από το πιο βασικούς τύπους:
Κλιματιστικα Ντουλαπες
Τα κλιματιστικά ντουλαπες, είναι κλιματιστικα με μεγάλες μονάδες παροχής αέρα. Είναι κατάλληλα για επαγγελματικούς χώρους, καθώς εξυπηρετούν την διαβάθμιση της θερμοκρασίας σε πολλά τετραγωνικά και το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρίζουν ιδιαίτερων απαιτήσεων κατά την εγκατάσταση τους (ψευδοροφές, γυψοσανίδες, κλπ) καθότι οι εσωτερικές μονάδες τους είναι επιδαπέδιες. Διανέμουν τον αέρα στον χώρο με μεγάλη πίεση, καλύπτοντας έτσι ένα μεγάλο εμβαδό, με αποτέλεσμα ο αγοραστής να χρειάζεται μόνο ένα για ικανοποιήσει τις ανάγκες του επαγγελματικού του χώρου. Ενδείκνυνται και για ανοιχτούς χώρους όπως εργοστάσια, βιοτεχνίες ή οτιδήποτε άλλο.
Σε τέτοια μέρη, ο αγοραστής δεν θα είχε άλλη επιλογή, καθώς πρόκειται για κλιματιστικά μέγιστης απόδοσης. Είναι πολύ διαδεδομένα και δικαίως, καθώς προσφέρουν μια πολύ καλή λύση, όταν όλα τα υπόλοιπα δεν θα είχαν αποτέλεσμα σε συγκεκριμένα μέρη.
Φυσικά δεν γίνεται να ζεστάνεις ή να δροσίσεις έναν τεράστιο χώρο με μικρό κόστος. Απλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς.
Αξίζει όμως να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια προσφέρονται με την τεχνολογία inverter και αυτό από μόνο του μειώνει αρκετά το κόστος που συνοδεύει την λειτουργία τους.
Καναλατα Κλιματιστικα
Τα καναλατα κλιματιστικα είναι ευρείας κατανομής αέρα σε διάφορα σημεία. Έχουν μια και κεντρική μονάδα, η οποία μέσω αεραγωγών διανέμει τον αέρα προς αρκετές κατευθύνσεις. Πρόκειται για κλιματιστικά υψηλής απόδοσης. Είναι τα λεγόμενα κλιματιστικά ψευδοροφής και αυτό γιατί είναι κατάλληλα για χώρους που διαθέτουν συμπληρωματική γυψοσανίδα, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει κενό ανάμεσα στην οροφή και στην ψευδοροφή. Σε εκείνο το κενό πρέπει να τοποθετηθούν οι εσωτερικές κλιματιστικές μονάδες και το δίκτυο των αεραγωγών τους. Με τα καναλατα κλιματιστικα, επιτυγχάνεται το αμέριστο αισθητικό αποτέλεσμα και η εξοικονόμηση χώρου, καθώς το μόνο ορατό σημείο αυτού του συστήματος είναι οι περσίδες εξαγωγής, στις οποίες καταλήγουν οι αεραγωγοί. Ενδείκνυνται και αυτά για μεγάλους επαγγελματικούς χώρους ποικίλων μορφών και διαστάσεων και επιστρατεύονται όταν υπάρχουν εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες.
Ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι ότι οι εσωτερικές τους μονάδες μπορούν να κατανείμουν την ψύξη ή την θέρμανση σε διαφορετικούς χώρους μέσω του δικτύου αεραγωγών (όπως για παράδειγμα όταν έχουμε έναν επαγγελματικό χώρο πολλών τετραγωνικών μέτρων ο οποίος δεν είναι ενιαίος αλλά είναι διαχωρισμένος σε γραφεία)
Κλιματιστικα Κασετες
Τα κλιματιστικα κασετες είναι κάτι παραπλήσιο με τα προαναφερθέντα, μόνο που δεν έχουν πολλά σημεία διανομής αλλά ένα.
Λογίζονται κι αυτά στα κλιματιστικά ψευδοροφής, καθώς μπαίνουν χωνευτά μέσα της και το μόνο μέρος που φαίνεται είναι οι περσίδες.
Όλα τα υπόλοιπα, βρίσκονται μέσα στην γυψοσανίδα και συνδέονται διακριτικά με την κεντρική μονάδα. Οι περσίδες φυσικά είναι τηλεχειριζόμενες και το μόνο που φαίνεται ουσιαστικά είναι ένα τετράγωνο κομμάτι που τις φέρει επάνω του. Είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για οποιονδήποτε χώρο διαθέτει ψευδοροφή και το κυριότερο είναι κομψές και διαθέτουν απαράμιλλο στυλ.
Είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση όταν σας χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη εικαστική προσέγγιση.
Άγνωστη Λέξη : BTU
To BTU προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων British Thermal Unit και πρόκειται για την βασική μονάδα μέτρησης θερμικής ή σε αντίστροφη εφαρμογή, ψυκτικής ενέργειας.
Το πρώτο που πρέπει να επιληφθεί κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα aircondition, είναι ο υπολογισμος btu. Μέσω αυτής την διαδικασίας υπολογίζεται πόσα BTU χρειάζεται ένας χώρος για να διατηρήσει μια καλή θερμοκρασία.
Αυτός ο υπολογισμός γίνεται με τον υπολογιστη btu. Πρόκειται για έναν υπολογισμό που αποτελεί μια σύνθετη επιστημονική διαδικασία. Απαιτεί την ανάλυση μιας πλειάδας δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η χρονολογία του οικήματος, ο όγκος του χώρου, ο όροφος, τα υλικά κατασκευής, ο προσανατολισμός, το πλήθος των ανθρώπων που κινούνται ή διαμένουν μέσα, η ισχύ των υπόλοιπων υφιστάμενων ηλεκτρικών συσκευών κλπ.
Επειδή όμως η επιστημονική προσέγγιση και επεξεργασία των προαναφερόμενων συνθηκών είναι περίπλοκη, χρονοβόρα και απαιτεί την πρόσληψη ειδικού μηχανικού, επιστρατεύεται ο υπολογισμος btu με τετραγωνικα. Είναι ο πιο απλός τρόπος να υπολογίζεις πόσα BTU χρειάζεσαι σκεπτόμενος απλά το διατιθέμενο εμβαδόν.
Υπάρχον διαθέσιμοι σχετικοί πίνακες που βοηθούν, αλλά ο σωστός επαγγελματίας που θα επιλέξετε για την αγορά και την εγκατάσταση του κλιματιστικού σας οφείλει αυτά να τα γνωρίζει.
Γενικές Πληροφορίες
Το πρωταρχικό μέλημα όποιου διαθέτει κλιματιστικα στον χώρο του είναι η συντήρηση τους. Από πολλούς απαξιώνεται, ενώ δεν θα έπρεπε. Δεν γίνεται να υπάρξει ομαλή λειτουργία, αν δεν τακτοποιείται η συντηρηση κλιματιστικων.
Όταν δεν παραμελείτε την συγκεκριμένη διαδικασία μόνο να κερδίσετε έχετε, καθώς τα καλοδιατηρημένα κλιματιστικα έχουν μεγαλύτερη απόδοση (έρευνες έχουν δείξει ότι τα παραμελημένα είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά τουλάχιστον), εξασφαλίζετε την καλή υγεία των ανθρώπων που ζουν μέσα στον χώρο και μειώνετε στο ελάχιστο την πιθανότητα μηχανικών βλαβών.Καλά είναι να αναθέτετε την δουλειά σε κάποιον ειδικό, ο οποίος και πιο επαγγελματικά θα το κάνει και πιο αποτελεσματικά.
ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ
- Καθαρίζουμε τα Φίλτρα
Αφαιρούμε τη μάσκα και τραβάμε προσεκτικά τα φίλτρα προς τα έξω.
Τα πλένουμε μόνο με κρύο νερό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά καθαριστικά.
Τα επανατοποθετούμε αφού έχουν στεγνώσει.
Tip: Αυτό είναι καλό να γίνεται κάθε μήνα. - Καθαρίζουμε τις Γρίλιες και τα Πτερύγια
Κάθε φορά που πλένετε τα φίλτρα, καθαρίστε οπωσδήποτε και τι γρίλιες και τα πτερύγια, από τα οποία εκτινάσσεται ο αέρας. Αν δεν το κάνετε, η σκόνη που έχει συσσωρευτεί εκεί να καταλήγει και πάλι μέσα στον χώρο σας.
- Καθαρίζουμε τον Εναλλάκτη
Ο εναλλάκτης (στοιχείο) είναι το κυρίως εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας. Ο καθαρισμός τους γίνεται με την πιεστική έγχυση ειδικού μικροβιοκτόνου καθαριστικού υγρού στο εσωτερικό του και η περαιτέρω απομάκρυνση των υπολοίπων, με την βοήθεια ενός πινέλου. Ξεπλένετε το υγρό με άφθονο νερό και είναι έτοιμος. Ελέγχουμε το σωληνάκι της αποχέτευσης, έτσι ώστε να μην είναι μπλοκαρισμένο. Πρέπει το νερό μέσα στο σωληνάκι να ρέει ελεύθερα, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος επιστροφής του στην εσωτερική μονάδα και την καταστρέψει.
- Καθαρίζουμε την Εξωτερική Μονάδα
Την εξωτερική μονάδα την πλένουμε άφοβα με το λάστιχο προσέχοντας μόνο να ρίχνετε το νερό με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, και να είστε πιο φειδωλοί στην ποσότητα του νερού που ρίχνετε στο σημείο της εξωτερικής μονάδας του κλιματιστικου οπού υπάρχουν οι ηλεκτρολογικές συνδέσεις.
Συχνότητα συντήρησης στα κλιματιστικα
Η ολοκληρωτική συντήρηση των κλιματιστικων από ένα εξειδικευμένο συνεργείο πρέπει να γίνεται πριν το καλοκαίρι ή τον χειμώνα στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα κλιματιστικα σας για την θέρμανση του χώρου σας, για να απομακρυνθούν τα κακώς κείμενα της μακροχρόνιας χρήσης.
Η συχνότητα συντήρησης των κλιματιστικών ιδανικά είναι να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Σε περιπτώσεις όπου τα κλιματιστικα λειτουργούν όλο τον χρόνο (όπως επαγγελματικοί χώροι και χώροι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σκόνης) η ιδανική συχνότητα συντήρησης είναι μια φορά ανά εξάμηνο.(Εκτός από τον καθαρισμό των φίλτρων και των παρελκόμενων τους, που ιδανικά πρέπει να γίνεται κάθε μήνα).
Όπως βλέπετε τα πράγματα δεν είναι και τόσο πολύπλοκα όσο πιστεύατε. Σας παρείχαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, για την αγορά του κλιματιστικού, που να ταιριάζει γάντι στις ανάγκες και στην αισθητική σας.
ΚΑΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ!!!!